CODY LEE – WOODPECKER CRISIS

 

Covid 19-times: “It ain’t what it was and it is as it is”

Cody Lee is voornamelijk gekend als rock’n’roll-gitarist bij diverse rockartiesten en -groepen. Hij groeide op in New York City maar trok op vrij jonge leeftijd naar Engeland waar hij op basgitaar ging spelen bij de legendarische gitarist Peter Green, de oprichter van de formatie ‘Fleedwood Mac’. Later maakte hij evenwel de omgekeerde reis terug naar Amerika waar hij via Boston, Massachusetts uiteindelijk terugkeerde naar New York City, waardoor zijn rondreisbehoefte tijdelijk afgerond werd. Hij ging er meespelen in de groep ‘Falcon Eddy’ die tournees had met o.a. ‘The Kinks’, ‘Meatloaf’ en rockgroep ‘Rush’.

Toen het verhaal met ‘Falcon Eddy’ ten einde was gekomen ging Cody Lee over tot het oprichten van een nieuwe band ‘Secret Chiefs’, maar ook dat liedje duurde nog amper één jaartje nadat de groep zijn naam had veranderd in ‘Crash Conference’. Na alweer een verhuis naar Champaign, Illinois, waar o.a. ‘REO Speedwagon’ en Alison Krauss hun thuishaven hadden, richtte Cody Lee zijn eigen platenlabel op onder de naam ‘Periscope Records’ en sloot hij zich aan bij alweer een nieuwe groep: ‘The Delta Kings’ waarmee hij in een periode van 17 jaar vier albums heeft opgenomen en meer dan 2000 optredens heeft gedaan.

Daarnaast formeerde hij ook nog een andere akoestische rootsrockmuziek spelende formatie die ‘Cody & The Gateway Drugs’ heette en hij verhuisde samen met vrouwlief nog maar eens, deze keer naar Chicago. Zo zijn we uiteindelijk aanbeland in het knotsgekke jaar 2020 waarin ‘Covid-19’ en ‘corona’ de sleutelwoorden werden en werkloze muzikanten naar andere vormen van creativiteit moesten gaan uitkijken.

Voor Cody Lee betekende dat terug in contact komen met zijn oude vriend Kurt Eger, een muzikant en producer uit Nashville. Samen namen ze het negen tracks tellende album “Woodpecker Crisis” op waarvoor ze met z’n tweetjes alle instrumenten hebben ingespeeld en een plaat die door Kurt Eger werd geproducet. Op de audiovideo bij dit verhaal hoort u het nummer “New Normal”, de openingstrack van “Woodpecker Crisis”. Op de wat mysterieus klinkende track “Ruin” speelt Jim Hewitt met de twee heren mee op pedal steelgitaar.

Of de coronacrisis als inspiratiebron dienst deed voor het nummer “BadThingsHappen” weten we niet met zekerheid, maar het zou zo maar gekund hebben. De typische countrysound wordt daarna bovengehaald voor het in dit genre zeer toepasselijke nummer “Nashville”. Deze plaat wordt volgens ons naar het einde toe steeds beter dankzij de songs “California” en het stevig rockende “Nobody”. Maar dan beslissen Cody Lee en Kurt Eger dat het al bedtijd is voor de brave kindjes onder de luisteraars en het knap gearrangeerde slotnummer “Goodnight” doet daarbij dienst als slaapmutsje.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Periscope Records

video